< Terug naar het overzicht

Een nieuwe auto


Geschreven op 2015-05-05 door M.L. Stapper

Heeft u uw nieuwe auto van de zaak al besteld? En wat is het geworden? Het is toch altijd weer een feest om een nieuwe auto uit te mogen zoeken en als een klein kind in een snoepwinkel staan de meesten van ons bij de verschillende dealers rond te kijken. Met de invoering van de milieuvriendelijke auto en een verlaagde- of zelfs geen bijtelling hebben deze auto’s flink in populariteit gewonnen. Helaas bestaat de 0% bijtelling niet meer, maar goed, met 4% bijtelling valt ook nog prima te leven. Deze lage bijtelling geldt overigens alleen voor de volledig elektrische auto's, voor de plug-in hybride auto bedraagt de bijtelling 7% over de cataloguswaarde (bij een eerste tenaamstelling in 2016 bedraagt deze bijtelling 15%). De auto’s dienen uiteraard wel te voldoen aan de voorwaarden voor deze verlaagde percentages.

 

Wellicht heeft u in 2013 een auto van de zaak gekregen met een bijtelling van 0%. Heeft u een rittenadministratie bijgehouden? Hoogstwaarschijnlijk niet, want ook al rijdt u privé, er is geen bijtelling. Wat als u deze auto op 1 april kreeg en u reed de eerst maanden in een auto van de zaak met 25% bijtelling, waarvoor u ook nog eens een verklaring geen privé gebruik had. Dan gaat u nat, aldus de rechtbank Noord-Holland. Een belastingplichtige had bezwaar aangetekend tegen de aan hem opgelegde naheffing loonbelasting, de inspecteur hield deze naheffing in stand, waarna de belastingplichtige beroep instelde. De belastingplichtige kon niet aantonen dat hij over geheel 2013 in totaal minder dan 500 km privé had gereden. Dit limiet geldt niet per auto maar voor het gehele jaar, zo heeft een arrest van de Hoge Raad uit 1986 uitgewezen. Helaas voor de belastingplichtige, maar over de eerste maanden dient hij alsnog de nageheven loonheffing over zijn bijtelling te betalen.

 

Feitelijk is er niks nieuws onder de zon, maar wel goed om weer even bij stil te staan. Indien u over een deel van het jaar minder dan 500 km privé rijdt maar lopende het jaar verandert deze situatie, realiseert u zich dan goed dat dit consequenties heeft voor het gehele belastingjaar. Ook al gaat u pas in de maand december over de grens van 500 km heen, dan wordt dit een extra dure decembermaand.

 

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met mij op.


Webdesign/webontwikkeling: Rietberg Webdesign Hattem